Overzicht

COBRA KAI-studie

Hemato-oncologische patiënten goed beschermd met extra covid-vaccinatie

  • 30 september 2022

Patiënten met een hemato-oncologische aandoening bouwen na een derde covid-vaccinatie alsnog goede afweer op tegen het coronavirus. Dat blijkt uit de COBRA KAI-studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in JAMA Oncology.

De studie levert het tot nu toe ontbrekende bewijs dat voor patiënten met bloedziekten de basis vaccinatieserie uit drie in plaats van twee mRNA-vaccinaties moet bestaan. Voorheen was onbekend of mensen met een onderliggende hematologische ziekte baat zouden hebben bij vaccinatie. Inmiddels hebben patiënten via nieuwe vaccinatierondes een vierde en zelfs een vijfde prik gekregen. Mede gezien de goede resultaten na de derde vaccinatie wordt ook aan patiënten met een slechte afweer geadviseerd deze extra inentingen te nemen. De effecten hiervan op het afweersysteem worden op dit moment binnen de studie onderzocht.


Referentie

Haggenburg S, et al.; COBRA KAI Study Team. Antibody response in immunocompromised patients with hematologic cancers who received a 3dose mRNA-1273 vaccination schedule for COVID-19. JAMA Oncol. 2022 Aug 11:e223227.