BEHOEFTE AAN SNELLER INZICHT IN INZET EN EFFECTIVITEIT VAN NIEUWE MIDDELEN

Op zoek naar real-time data over inzet nieuwe behandelingen

  • 6 min.
  • Ontwikkelingen
  • Wetenschap

Onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) laat zien dat oudere patiënten met acute myeloïde leukemie (AML) in Nederland in de loop der jaren vaker en ook intensiever zijn behandeld. Dit soort analyses zijn retrospectief, maar er is behoefte aan sneller inzicht in de inzet en effectiviteit van nieuwe middelen. Daarom heeft IKNL het project RHONDA (Real-time Hemato-ONcology Dashboard) opgezet. Daarin worden real-time data gebruikt die al worden geregistreerd in de klinische praktijk. Hoofdonderzoeker hemato-oncologie dr. Avinash Dinmohamed en bestuursadviseur dr. Lizette Berkx vertellen over het AML-onderzoek en het RHONDA-project.

In het tijdschrift Leukemia stond begin 2021 een publicatie vanuit Spanje over AML bij oudere patiënten.1 Bij 3.600 patiënten was gekeken naar beloop van therapie en naar de overleving in de periode 1999-2013. De conclusie was dat oudere AML-patiënten met de tijd minder intensief werden behandeld en dat de mildere chemotherapeutica steeds breder werden toegepast. De onderzoekers constateerden geen toename van de overleving voor deze patiënten in deze periode.
De publicatie bracht Dinmohamed ertoe om de situatie voor Nederland te onderzoeken. ‘Want ik vond de uitkomst wat vreemd. Ik had het idee dat we het hier beter doen. Daarom zijn we met de data van de Nederlandse Kankerregistratie de ontwikkeling wat betreft de eerstelijnsbehandeling gaan onderzoeken: hoe is in Nederland de overleving van oudere AML-patiënten?’

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?