Powervrouwen

  • 2 min.
  • Voorwoord
Portretfoto (kleur) Rogier Mous
Beeld: Nadine van den Berg Fotografie

Op het moment dat ik mijn laptop opensla om dit voorwoord te schrijven komt het nieuws binnen dat koningin Elizabeth is overleden. Ik besef meteen dat met haar een van de meest invloedrijke vrouwen van de twintigste eeuw is heengegaan. Iemand die zich weliswaar nooit in een openbare discussie over politiek en leiderschap mengde, maar op de achtergrond de nodige roerige situaties heeft weten af te koelen. Een stabiele tegenkracht voor alle mannelijke leiders die de afgelopen zeventig jaar hebben geprobeerd het Verenigd Koninkrijk vakkundig om zeep te helpen. Het is dan ook heel passend dat zij een paar dagen voor haar overlijden als laatste wapenfeit de uit de gratie gevallen Boris Johnson ontving en zijn ontslag accepteerde. Alhoewel de inhoud van hun gesprek nooit openbaar zal worden, is in ieder geval duidelijk dat Johnson tijdens dit gesprek weinig zelfkennis heeft opgedaan. Getuige zijn toespraak een dag later, waarin hij aan zichzelf memoreerde als een ‘opstijgende raket die nu zijn taken volbracht heeft’. Wellicht was ‘afzwaaiende vuurpijl’ beter op zijn plaats geweest. Genoeg voer voor het zesde en laatste seizoen van ‘The Crown’ lijkt mij.

Het kan voor mijn gevoel geen toeval zijn dat dit nummer wordt gedomineerd door vrouwelijke geïnterviewden met een belangrijke boodschap. Zo legt Martine Chamuleau ons uit hoe de op EHA gepresenteerde resultaten van de HOVON127-studie de behandelkeuze bij Burkittlymfoom gaan beïnvloeden. Dat zwangerschap soms ook onverwachte dilemma’s met zich meebrengt blijkt uit het artikel over nevenbevindingen bij de prenatale NIPT-test. Karin Heesterbeek en Mariëlle Wondergem laten hun licht schijnen over hoe zij denken dat wij om moeten gaan met chromosomale afwijkingen bij de toekomstige moeder.

Met Elly Lugtenburg komt een vrouw aan het woord die aan de basis heeft gestaan van een aantal belangrijke lymfoomstudies. Het binnenhalen van de studies met het bispecifieke antilichaam epcoritamab heeft namelijk niet alleen deelname aan farma-gesponsorde studies opgeleverd. Door de contacten die tot stand zijn gebracht is het mogelijk geworden een aantal nieuwe HOVON-studies met epcoritamab op te zetten. Viola Kraak en Rimke Oostvogels uit het UMC Utrecht breken in hun interview een lans voor behoud van centrale financiering van de opleiding tot ziekenhuisarts. Tussen al dit vrouwelijk geweld ook ruimte voor een interview met twee heren, in de vorm van het interview met dermatoloog Maarten Vermeer en hematoloog Erik Marijt. Zij schetsen de manier waarop samenwerking tussen dermatologie en hematologie de landelijke zorg voor T-cellymfoompatiënten heeft geüniformeerd.

Ben je geïnspireerd geraakt door alle hierboven genoemde powervrouwen? Dan raad ik van harte de inmiddels al tien jaar oude – maar nog zeer actuele – TED-talk Your body language may shape who you are aan. Ook zeer geschikt voor mannelijke kijkers. Hierin legt sociaal psycholoog Amy Cuddy uit hoe je lichaamshouding de kans op succes kan vergroten. Mocht je na het kijken van deze video de opgedane kennis in de praktijk willen brengen: wij zoeken nog naar een nieuw, gezien de huidige samenstelling bij voorkeur vrouwelijk, lid van onze redactieraad.

Dr. Rogier Mous, hoofdredacteur