RESULTATEN HOVON127-STUDIE

Minder intensieve behandeloptie voor Burkittlymfoom

  • 4 min.
  • Wetenschap

Behandeling van Burkittlymfoom met minder intensieve chemotherapie (DA-EPOCH-R) resulteert in gelijkwaardige responspercentages als de hoogintensieve standaardbehandeling (R-CODOX-M/R-IVAC), maar is significant minder toxisch. Dat is gebleken uit de HOVON127-studie.

Portretfoto (kleur) Martine Chamuleau
Beeld: Amsterdam UMC

De studie was internationaal en heeft tien jaar geduurd. Uit 21 ziekenhuizen zijn patiënten ingebracht. Het is de eerste gerandomiseerde studie die verschillende chemotherapieschema’s voor Burkittpatiënten vergelijkt. ‘Mede daarom heeft de studie aandacht gekregen op de recente EHA en mocht ik er een late breaking sessie over houden’, stelt internist-hematoloog en hoofdonderzoeker dr. Martine Chamuleau (Amsterdam UMC).

In de studie bleek het DA-EPOCH-R-schema significant minder toxisch dan R-CODOX-M/RIVAC. Dat zorgt voor minder ziekenhuisopnamen en minder transfusies. ‘En dat is winst voor de patiënt en de gezondheidszorg’, aldus Chamuleau.

‘Voor zover we nu kunnen zien, is er geen overlevingsvoordeel. Maar de follow-up is nog niet lang: zo’n twintig maanden. We wachten met onze conclusies tot 24 maanden follow up, met wel in het achterhoofd dat we niet het benodigde aantal patiënten hebben kunnen includeren. We gaan berekenen hoe groot de kans is dat we met DA-EPOCH-R superior

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?