Verstand op nul

  • 1 min.
  • Voorwoord

Met mijn tweejarige dochter strijk ik neer op een zonnig terras. Een paar seconden later staat een attente ober aan onze tafel; of we onze keuze al hebben gemaakt. Haastig pak ik de menukaart. Tot mijn grote ergernis hebben alle kindergerechten een ludieke naam: Huis van Muis, Jip en Janneke, Floddertje. Ik vraag of hij ook een kleine naturel pannenkoek heeft. De ober antwoordt: ‘Kinderpannenkoeken zijn even groot als die voor volwassenen, maar we beleggen maar de helft.’ Hoe ze dat met een naturel pannenkoek doen, is me een raadsel. Ik bestel en hoop er het beste van.
Wederom zeer snel staat een andere ober aan onze tafel. ‘Eenmaal Rupsje Nooitgenoeg’, zegt hij. ‘Sorry, die is niet voor ons, wij hebben een pannenkoek naturel en één met spek en kaas besteld.’ Zonder zijn gezicht te vertrekken zegt hij: ‘Een naturel pannenkoek heet hier Rupsje Nooitgenoeg.’ Ik gebaar dat hij die bij mijn dochter mag neerzetten; zij is duidelijk zeer content met de enorme pannenkoek. Wanneer even later mijn glas drinken leeg is, zijn ze er weer als de kippen bij.
‘Mag ik een Verstand op Nul?’ Verbijsterd kijkt de ober mij aan. ‘Zo noemen wij een Cola Zero’, zeg ik – ondertussen een glimlach onderdrukkend.

Voor veel kankerpatiënten is eten helaas geen gezellige aangelegenheid. Dagelijks eten zij zich door gebrek aan eetlust, smaakverlies en misselijkheid heen om daarmee aan de verwachtingen van hun naasten en hun arts te voldoen. In dit nummer vertellen Nora Lize, Lidwine Tick en Rianne van Lieshout dat de behoefte aan erkenning en ondersteuning groot is. Ook staan wij stil bij het afscheid van hoogleraar Fred Falkenburg, expert op het gebied van minorantigenen, welke een cruciale rol spelen bij het graft-versus-leukemia-effect van stamceltransplantatie. Daarnaast een interview met Frank Leebeek, hoogleraar en hoofdonderzoeker van de werkgroep Willebrand in Nederland, waarin duidelijk wordt hoe een klein land groot kan zijn op het gebied van onderzoek naar stollingsstoornissen. En last but not least: het proefschrift van Matthijs van der Meulen, waarin enkele heilige huisjes op het gebied van hersenlymfomen omver worden gegooid.