Virtueel

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf
Portretfoto (kleur) Mels Hoogendoorn

In deze bijzondere COVID-19-tijden is virtueel de nieuwe standaard. We kunnen virtuele rondleidingen in musea krijgen, over de virtuele eindstand van de eredivisie wordt nog juridisch gesteggeld en virtueel reizen doen we noodgedwongen allemaal. Ook hoorde ik dat de Virtual Reality-bril wordt ingezet bij de revalidatie van COVID-19-patiënten. Volgens Van Dale betekent virtueel ‘schijnbaar aanwezig’ en het tegenovergestelde van virtueel is reëel. Kunt u het nog volgen? Zo kon het dus dat ik in de zon onder de parasol schijnbaar aanwezig was op het eerste virtual EHA-congres. De EHA was uitstekend digitaal georganiseerd met fraaie presentaties en focus gewaarborgd met laptop op schoot. Daarnaast was de catering op loopafstand en zo nodig kon ik voor eigen onderwijsdoeleinden een kopietje maken van een fraaie slide, wat een luxe! Deze vorm van congresbezoek zal zich zeker verder door ontwikkelen. Alhoewel, die tuin heb ik onderhand wel gezien nu.

In dit nummer een korte terugblik op de EHA met mooie data en epidemiologisch onderzoek van het IKNL. In de loop der jaren is IKNL met de NKR-database hofleverancier geworden van vele fraaie abstracts en presentaties op menig congres. Ditmaal data over APL en AML met de focus op de oudere patiënten. Belangrijkste boodschap bij beide ziektebeelden is dat er in tegenstelling tot de jongeren nog steeds oversterfte is bij de oudere patiënten ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.

Wellicht valt het u op dat dit nummer een wetenschappelijke focus heeft. Dat klopt, dit is om internist-hematologen die vaak in de frontlinie van de pandemie stonden qua interviews vrij te houden. Allereerst een boeiende inkijk in de wereld van de fusiegenen. Glen Monroe en Christina Stangl van het UMC Utrecht ontwikkelden een techniek die fusiegenen snel moleculair kan karakteriseren. Hun onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Nature en zal ongetwijfeld zijn weg naar de klinische praktijk gaan vinden. Mathilde de Jong, biomedische wetenschapper in het UMC Groningen, krijgt het platform om haar proefschrift toe te lichten. En verder een openhartig interview met Jeroen Eikenboom, internisthematoloog en redacteur verantwoordelijk voor de sectie stolling-hemostase-trombose bij het online tijdschrift HemaSphere. Dit relatief nieuwe tijdschrift van de EHA begint een duidelijke plaats te krijgen, is open access en heeft binnenkort een impactfactor.

Tot slot hoop ik u in het najaar niet alleen virtueel maar ook weer in levenden lijve te kunnen ontmoeten, maar dit zal afhangen hoe virtueel COVID-19 zich gedraagt.