STAMCELLEN UIT NAVELSTRENGBLOED VERKLEINEN KANS OP CHRONISCHE GVHD

Wiskundige modellen om de uitkomsten van stamceltransplantaties te verbeteren

  • 6 min.
  • Promotie

Een stamceltransplantatie is potentieel curatief voor een aantal aandoeningen en voor sommige kwaadaardige aandoeningen is het de enige levensreddende optie. Tegelijkertijd is het een zeer risicovolle behandeling die vaak ernstige en regelmatig zelfs fatale complicaties geeft.
Om de kans op genezing zo groot mogelijk te maken, moeten behandelaars heel nauwkeurig ‘aan de knoppen draaien’. Apotheker Jurgen Langenhorst promoveerde op 14 mei aan de Universiteit Utrecht op zijn onderzoek naar wiskundige modellen die de uitkomsten van stamceltransplantaties kunnen verbeteren.

De opbouw van Langenhorsts proefschrift weerspiegelt twee belangrijke vraagstukken bij stamceltransplantaties. Ten eerste: waar ligt de optimale balans tussen het afbreken van het beenmerg en het immuunsysteem enerzijds, versus de toxiciteit van de chemotherapie of bestraling die je daarvoor inzet anderzijds? En ten tweede: hoe selecteer je een donor als je enerzijds zoveel mogelijk activiteit wilt tegen eventuele restziekte, maar zo min mogelijk ongewenste activiteit tegen het lichaam van de ontvanger?
‘Toen ik mijn promotietraject startte, draaide mijn onderzoek vooral om die eerste vraag, het conditioneringsdeel’, vertelt Langenhorst. ‘Daar was een KiKabeurs voor beschikbaar. Het tweede, immunologische deel is er bijgekomen doordat ik me beond in een onderzoeksgroep met veel immunologen. Die hielp k soms met datasupport, en van het een kwam het ander.'

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?