Aspergillus fumigatus is alom aanwezig in de omgeving. Conidia (sporen) van deze schimmel kunnen makkelijk met de lucht verspreid worden en worden ingeademd. Bij immuuncompetente patiënten worden de conidia opgeruimd door het immuunsysteem, maar bij patiënten die langdurig ernstig immuungecompromitteerd zijn kunnen de conidia uitgroeien tot invasieve aspergillose. Invasieve aspergillose komt met name in de longen voor, maar kan ook andere weefsels en organen aantasten, waaronder de hersenen en de darmen.
Bij patiënten die door hun onderliggende hematologische ziekte of behandeling te maken krijgen met een ernstig verlaagde weerstand komt deze infectie vrij veel voor, aldus Chong. ‘Ongeveer 9 tot 14% van de patiënten met AML en 5 tot 10% van de patiënten die een allogene stamceltransplantatie hebben ondergaan ontwikkelt deze infectie. Dat leidt tot verhoogde morbiditeit en mortaliteit, en da
RESISTENTIE VAN DE SCHIMMEL TEGEN TRIAZOLEN STEEKT STEEDS VAKER DE KOP OP
‘Goede diagnostiek van invasieve aspergillose belangrijk’
Invasieve aspergillose is een levensbedreigende opportunistische, invasieve schimmelinfectie die vaak voorkomt bij patiënten met acute myeloïde leukemie (AML) of na een allogene stamceltransplantatie. Resistentie van deze schimmel tegen triazolen steekt in Nederland steeds vaker de kop op, en vormt een uitdaging voor de diagnose en behandeling. Internist-hematoloog Ga-Lai Chong (Erasmus MC, Rotterdam) onderzocht daarom de epidemiologie van invasieve aspergillose bij patiënten met een onderliggende hematologische ziekte, en zocht naar nieuwe diagnostische methoden.
Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen
Heeft u al een account?