LOGISTIEK ROND BEHANDELING IS NIET EENVOUDIG

CAR T-celtherapie: veelbelovend maar complex

  • 7 min.
  • Ontwikkelingen
  • Wetenschap

Het is een in opzet curatieve behandeling voor patiënten die tot voor kort ten dode waren opgeschreven, en dat is voor internist-hematologen en patiënten een grote ommekeer. Maar logistiek en medisch-inhoudelijk is CAR T-celtherapie bijzonder ingewikkeld. ‘Het traject is erg intensief’, vertelt internist-hematoloog dr. Monique Minnema van het UMC Utrecht.

CAR T-­celtherapie staat volop in de belangstelling. Wereldwijd vinden vele studies plaats en vorig jaar is in het AMC in Amsterdam de eerste Europese patiënt geïncludeerd in de ZUMA­-1-­studie. Deze studie naar CAR T­-celtherapie bij diffuus grootcellig B-­cellymfoom (DLBCL) loopt al enkele jaren in de Verenigde Staten.
In het UMC Utrecht zijn inmiddels vier patiënten geïncludeerd. Andere deelnemende centra zijn het Erasmus MC en het UMC Groningen. De studie is inmiddels ook open in Frankrijk en Duitsland.

Chimere cellen

Minnema legt in het kort de techniek uit: ‘T-­cellen van patiënten worden met ferese uit het bloed gehaald. In het laboratorium wordt met een virus een gen ingebracht dat codeert voor een B­celreceptor, en ook een T-­cel-­activatiegen zoals CD28. Zo ontstaan gemanipuleerde T-­cellen met ook eigenschappen van een B-­cel. Deze cellen kunnen

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?