Oranje boven

  • 1 min.
  • Voorwoord
  • Woord vooraf
Portretfoto (kleur) Mels Hoogendoorn

Met veel plezier heb ik, Mels Hoogendoorn, internist-hematoloog in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), het hoofdredacteurschap overgenomen van Peter te Boekhorst. Alle dank en lof voor mijn voorganger. Het tijdschrift heeft zijn plek verworven en wordt door veel internist-hematologen met veel plezier bij open haard of keukentafel gelezen. Ik hoop dat collegae uit het veld ook in de toekomst hun bijdrage aan dit tijdschrift willen blijven geven.

En wat een mooie tijden voor Nederland! Vele gouden medailles op de Olympische Winterspelen op onze volkssport nummer een, het schaatsen. Veel waardering ook voor Nederlands onderzoek en uitkomsten van de HOVON-trials op de ASH in Atlanta deze winter. De helft van de late-breaking abstracts sessie had een Hollandse basis. Daarom in dit nummer een stukje Hollands Glorie, gepresenteerd in Atlanta.

Fake news in de politiek wordt nog steeds niet geaccepteerd en het gaat crescendo met de Nederlandse economie. Hier ligt misschien een mooi kantelpunt voor ons. Als wij kunnen laten zien dat doelmatigheid hoog op onze agenda staat, dan zal er ongetwijfeld geïnvesteerd blijven worden in noviteiten en kostbare behandelingen in de zorg. Enfin, daarom zit doelmatigheid subtiel als thema verweven in dit nummer.

Allereerst vindt u een interview met prof. dr. Karina Meijer over NOAC’s, trombose en kanker. Dr. Jeroen Janssen vertelt over de nieuwe CML-richtlijn met hierin onder meer adviezen en handvatten omtrent het stoppen met TKI’s. Kwaliteitsmedewerker Nick van Sinderen is betrokken bij JCI, JACIE en HKZ, en denkt dat accreditaties met minder bureaucratie kan door schrappen van overlap. En ten slotte: staan veiligheid en kosten nog wel in verhouding in de bloedvoorziening? Koen Kramer, filosoof (‘moet alles wat kan?’), promoveerde op dit onderwerp en geeft zijn visie.

Veel leesplezier!