DR. NEAL YOUNG SPREEKT OVER ZIJN INNOVATIEVE ONDERZOEK

Erasmus Hematology Award 2017

  • 6 min.
  • Prijzen
  • Wetenschap

Op dinsdag 21 maart, tijdens de 21ste Erasmus Postgraduate School Molecular Medicine Day in de Rotterdamse Doelen, ontving de Amerikaanse klinisch hematoloog dr. Neal Young uit handen van prof. dr. Pieter Sonneveld de derde Erasmus Hematology Award. Hij kreeg deze tweejaarlijkse prijs voor zijn talloze en originele bijdragen aan onderzoek naar aplastische anemie. In zijn Erasmus Award Lecture belichtte hij de immunologische oorzaak van de ziekte, de klinische rol van stamcelstimulatie en het probleem van klonale evolutie.

Al in 1888 beschreef Paul Ehrlich in het Berlijnse Charité bij een jonge vrouw een fatale vorm van pancytopenie. Is het beenmerg van anemiepatiënten doorgaans roodachtig; in dit geval was het gelig.
De Franse arts Vaquez introduceerde zestien jaar later de term “aplastische anemie” (AA). Tegenwoordig is AA eenvoudig te diagnosticeren in beenmergbiopten: die zijn net zo ‘leeg’ als na hoog­gedoseerde chemotherapie. De ziekte is zeldzaam, met een relatief hoge prevalentie in Azië. De meeste patiënten zijn jonger dan 35 en met slechts ondersteunende zorg is de mortaliteit één tot twee jaar na diagnose 80-­90%.

Immuunsuppressieve therapie

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?