COUNSELING OVER FERTILITEITSPRESERVATIE VAKER NODIG

Risico op infertiliteit mag niet gebagatelliseerd worden

  • 5 min.
  • Maatschappij
  • Vruchtbaarheid

Of en in welke mate kankerbehandeling de vruchtbaarheid aantast is afhankelijk van meerdere factoren zoals de gebruikte middelen, de dosis en het bestralingsveld, en de leeftijd waarop de behandeling plaatsvindt. Toch moet het risico op infertiliteit niet gebagatelliseerd worden, en moet ook een ogenschijnlijk laag risico overlegd worden met de patiënt, meent gynaecoloog dr. Ina Beerendonk (Radboudumc, Nijmegen). ‘We komen regelmatig patiënten tegen die daar niet over geïnformeerd zijn.’

Veel vrouwen maken zich bij de behandeling van kanker zorgen over het effect van die behandeling op hun vruchtbaarheid. Ook hebben ze veel vragen over de gevolgen van een zwangerschap op hun eigen gezondheid en eventuele kinderen. ‘Goede informatie over de gevolgen van kankerbehandeling voor fertiliteit en de mogelijkheden voor fertiliteitspreservatie is daarom van groot belang’, stelt Beerendonk.

Slechts tien procent van de patiënten die daarvoor in aanmerking zouden kunnen komen voerden een gesprek over de mogelijkheden van fertiliteitspreservatie bij het Radboudumc of andere klinieken in de regio, zo bleek uit een vergelijking die Beerendonk en collega’s maakten tussen de kankerregistratiecijfers en het aantal gegeven consulten van 20111. Dat is weinig, zelfs als je meeneemt dat niet iedere patiënt op het moment van diagnose behoefte heeft aan een dergelijk gesprek.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?