BETER COMMUNICEREN

PatientTIME helpt lymfoompatiënten bij gesprek met arts

  • 5 min.
  • Promotie

Een lymfoom is een complexe aandoening, er zijn veel varianten en veel verschillende behandelingen. Mede daardoor kan het gesprek met de arts voor patiënten een flinke uitdaging vormen. Dr. Inge van Bruinessen (NIVEL) ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek samen met lymfoompatiënten een online platform, PatientTIME, dat patiënten helpt om het gesprek met de arts voor te bereiden.

Inge van Bruinessen studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Geen studierichting waarmee je verwacht communicatietools voor patiënten te gaan ontwikkelen. ‘Ik studeerde af in medische productontwikkeling’, licht ze toe. ‘Daarbij merkte ik dat ik het uitdagend en interessant vond om met eindgebruikers (artsen en/of patiënten) samen te werken.’ Op 26 oktober promoveerde zij aan de Radboud Universiteit op haar proefschrift PatientTIME: Participatory development and evaluation of a web­based pre­visit communication tool for patients with malignant lymphoma.

Waar kwam het idee om een online platform op te zetten? ‘De originele vraag kwam van patiëntenorganisatie Hematon’, antwoordt Van Bruinessen. ‘Tijdens het jaarcongres van de vereniging was er een presentatie over een training voor artsen, gericht op arts­patiëntcommunicatie. ‘Leuk’, dachten de leden van Hematon toen, ‘maar is er

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?