WHO-CLASSIFICATIE 2016

Meer genetische informatie in herziene versie lymfomen

  • 6 min.
  • Achtergrond
  • Beleid

Bijna acht jaar na de 2008 WHO­-classificatie van hematologische maligniteiten verscheen dit jaar een herziening van de classificatie van lymfomen, een weergave van de consensus tussen hematopathologen, genetici en clinici.1 Vooral de bijdrage van genetische afwijkingen is groter geworden, vertelt patholoog prof. dr. Daphne de Jong (VUmc, Amsterdam).

‘Er zijn veel belangrijke nieuwe ontwikkelingen geweest sinds de classificatie van 2008, dus het werd hoog tijd voor een nieuwe versie’, vindt hoogleraar hematopathologie De Jong, die zelf meewerkte aan de herziening van het hoofdstuk over folliculair lymfoom. Ook nu weer kwam de classificatie deels tot stand via een ‘bottom­-up’-methode, waarbij het veld actief de ontwikkelingen aandraagt. Een groep van experts, mede door het veld naar voren gebracht, heeft deze gewogen en tot een samenhangend geheel gesmeed.

Voortdurende ontwikkeling

Twee zusterorganisaties, de European Association for Haematopathology (EAHP) en de Society for Hematopathology (SH) in de Verenigde Staten, organiseren om en om een workshop waarin telkens een onderwerp in het lymfoïde of myeloïde veld onder de loep wordt genomen. ‘In tegenstelling tot de

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?