Overzicht

Risico op resistentie tegengaan

Artritismiddel kan antibioticagebruik bij bloedkanker verminderen

  • 5 juli 2022

Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide en het Radboudumc geven een artritismedicijn mogelijk een nieuwe toepassing. Anakinra kan volgens hen het gebruik van antibiotica beperken bij de behandeling van bijwerkingen die worden veroorzaakt bij hematolo-oncologische aandoeningen.

Een groep onderzoekers uit Australië en Nederland ontdekte dat anakinra, dat ontstekingen bij reumatoïde artritis en andere ontstekingsziekten vermindert, het darmslijmvlies versterkt en ontstekingen afremt bij knaagdieren die met chemotherapie werden behandeld. Dit vermindert de verspreiding van bacteriën van de darm naar de bloedbaan, wat ernstig kan zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem als gevolg van chemotherapie of andere kankerbehandelingen. De onderzoekers laten weten dat de resultaten veel potentie hebben, gezien de risico’s van ontwikkeling van resistentie tegen antibiotica.


Referentie

Wardill HR, et al. Supporting the gastrointestinal microenvironment during
highdose chemotherapy and stem cell transplantation by inhibiting IL1 signaling with anakinra. Sci Rep. 2022 May 11;12(1):6803. DOI: 10.1038/s41598022-107003