MEER GENETISCHE AFWIJKINGEN IN 2016 WHO-CLASSIFICATIE MYELOÏDE NEOPLASMA’S EN ACUTE LEUKEMIE

‘Integrale diagnostiek nodig bij hematologische maligniteiten’

  • 6 min.
  • Achtergrond
  • Beleid

De revisie uit 2016 van de WHO-classificatie voor myeloïde neoplasma’s en acute leukemie kenmerkt zich vooral door de toevoeging van nieuwe genetische afwijkingen. Daardoor wordt integrale diagnostiek in een multidisciplinair overleg steeds belangrijker, stellen dr. Mojca Jongen-Lavrencic en dr. Kirsten van Lom (beiden Erasmus MC, Rotterdam).

De kennis van de pathobiologie van acute myeloïde leukemie (AML) en myeloïde maligniteiten is aanzienlijk toegenomen sinds de vorige editie van de WHO-classificatie uit 2008, mede door de opkomst van next generation sequencing en genexpressie-analyses. Die kennis kan de diagnostiek van deze heterogene ziekten verder verfijnen, en kan helpen om nieuwe entiteiten te definiëren. ‘Er is een enorme ontwikkeling geweest en we weten nu veel meer over welke mutaties eraan ten grondslag liggen’, aldus Jongen-Lavrencic.

Incorporatie nieuwe kennis

In de herziene versie is de indeling in ziektecategorieën niet ingrijpend veranderd. Het gaat dus niet om een nieuwe classificatie, maar om een revisie waarin nieuwe kennis is geïncorporeerd die gepubliceerd is sinds 2008.1 De revisie is tot stand gekomen op basis van voorstellen vanuit een klinische

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?