WINNAAR SWAMMERDAMPRIJS 2022

‘Zoeken naar de details van hematopoëtische stamceltransplantatie’

  • 6 min.
  • Wetenschap

Afgelopen januari ontving dr. Mirjam Belderbos, kinderartsoncoloog in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, tijdens het DHC de Swammerdamprijs 2022. Zij kreeg de prijs voor haar onderzoek op het gebied van stamcelbiologie en de implicaties daarvan voor hematopoëtische stamceltransplantatie.

Portretfoto (kleur) Mirjam Belderbos
Dr. Mirjam Belderbos
Beeld: Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

‘Het feit dat één cel in staat is uit te groeien tot een volledig orgaan heeft mij altijd heel erg gefascineerd, ik wil graag weten hoe dat precies werkt’, verklaart Belderbos haar interesse voor de stamcelbiologie. Haar eerste schreden op dat pad zette zij toen zij in Groningen haar opleiding tot kinderarts combineerde met postdoctoraal onderzoek aan het European Research Insitute for the Biology of Aging.

‘Mijn onderzoek destijds, dat ik in muizen deed, richtte zich op de regeneratie van bloed uit humane hematopoëtische stamcellen die afkomstige waren uit navelstrengbloed. Ik wilde uitzoeken hoe een stamcel weet welk type bloedcel er moet worden aangemaakt en hoeveel stamcellen je daar eigenlijk voor nodig hebt. En ook: hoe weet de stamcel dat er weer genoeg bloedcellen aanwezig zijn en de aanmaak weer op een lager pitje kan?’ Na het voltooien van haar opleiding tot kinderarts koos Belderbos ervoor haar twee interessegebieden – stamcelbiologie en kindergeneeskunde – samen te voegen.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?