INZICHTEN EN AANKNOPINGSPUNTEN VOOR BETERE BEHANDELING

Pro-survival pathways remmen bij multipel myeloom

  • 3 min.
  • Promotie

Voor solide tumoren zijn de celsignaleringsroutes beter in kaart gebracht dan voor hematologische tumoren. Het promotieonderzoek van dr. Ingrid Spaan brengt opheldering over een flink aantal van zulke routes bij multipel myeloom.

Cover (kleur) promotie Ingrid Spaan
Beeld: Pixel Pakhuys (bewerking)

Dr. Ingrid Spaan is wat je noemt een stapelaar. Na de mavo volgde ze in Arnhem/Nijmegen een analistenopleiding op mbo-niveau, waarna ze in Utrecht de meer bio-medisch gerichte vervolgopleiding op hbo-niveau voltooide (cum laude). ‘Mijn toenmalige mentor zei tegen me: ik zie jou nog wel een keer promoveren’, vertelt ze. ‘Daar geloofde ik helemaal niets van, maar ik besloot wel de masterstudie Cancer, Stem Cells & Developmental Biology te gaan doen.’ Haar mentor kreeg toch gelijk: dit voorjaar ontving Spaan haar doctorsbul.

Puzzelen aan pathways

Tijdens haar promotietijd aan het UMC Utrecht verdiepte ze zich in een veelheid aan onderwerpen, met één overkoepelend thema: celsignaleringsroutes (cell signaling pathways). ‘Het puzzelen aan pathways en hun onderlinge relaties vind ik heel leuk’, verklaart Spaan. ‘Ik deed mijn afstudeerstage bij de groep van dr. Victor Peperzak, in samenwerking met de afdeli

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?