Joyce Schellekens | Joy Design

Nieuw consortium om medicijnontwikkeling te versnellen

  • 5 min.
  • Wetenschap

Oncode-PACT is een nieuw landelijk consortium van oncologen, wetenschappelijk onderzoekers, kennisinstellingen en bedrijven. Samen willen zij het preklinische ontwikkelproces van veelbelovende kankermedicijnen versnellen.

Illustratie (kleur) Oncode-PACT
Beeld: Joyce Schellekens | Joy Design

Met een investering van 325 miljoen euro van het Nationaal Groeifonds gaat Oncode-PACT kandidaat-kankermedicijnen sneller en goedkoper ontwikkelen zodat deze eerder beschikbaar zijn voor patiënten. Oncode-PACT is opgezet rond vier producttypes en vier platforms (zie kader). Hematoloog-immunoloog prof. dr. Jürgen Kuball (UMC Utrecht) is voorzitter van het producttype cel- en gentherapie, met als invalshoek hematologische tumoren.

Hij vertelt dat de ontwikkeling van ATMP’s (Advanced Therapy Medicinal Products) een impuls heeft gekregen door de komst van CAR T-celtherapie. ‘Dat is in de hemato-oncologie inmiddels dagelijkse praktijk. Het idee achter Oncode-PACT is om dat soort nieuwe behandelingen sneller beschikbaar te krijgen voor meer oncologische en hemato-oncologische patiënten. Ik heb in het verleden ook zelf een bedrijf opgezet voor een vergelijkbare therapie. Maar het kostte tien tot vijftien jaar voordat we konden beginnen aan een fase 1-studie. Voor ge

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?