INVLOED VAN COVID-19 OP ONDERZOEK EN OPLEIDING

‘In maart werd al het onderzoek stilgelegd’

  • 6 min.
  • Opleiding

Hoe is het om in deze tijd onderzoek te doen of de opleiding af te ronden? De coronacrisis is van invloed op allerlei aspecten daarvan. Hematologisch onderzoeker Martijn Ernst (Erasmus MC, Rotterdam) en internist-hematoloog in opleiding Marjolein Zanders (UMC Utrecht; St. Antonius ziekenhuis, Nieuwegein) vertellen hoe het coronavirus hun dagelijkse praktijk heeft veranderd.

In september 2019 startte Ernst zijn promotieonderzoek, dat draait om genetische aanleg voor leukemie, met name de ziekte RUNX1-FPD (familial platelet disorder als gevolg van een erfelijke mutatie in het gen RUNX1). Niet lang daarna brak de coronacrisis uit.
Ernst is in zijn onderzoek geïnteresseerd in de invloed van mesenchymale cellen op de pathofysiologie van de ziekte. Het onderzoek gebeurt in muismodellen met een functioneel defect in RUNX1. ‘We bestuderen het effect van RUNX1-deficiëntie op de hematopoiese’, legt Ernst uit. ‘Het is vooral basaal onderzoek. Maar we zijn in een AML-cohort ook nagegaan hoeveel patiënten de mutatie hebben.’

In de kliniek

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?